تیر کشیدن قلب، اگر به صورت متناوب رخ دهد ممکن است باعث نگرانی ما شود، اما باید بدانیم که بروز این نوع درد، در قفسه سینه میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که بعضی از این دلایل جدی و کشنده بوده و بعضی دیگر بیخطر هستند. برای تعیین علت اصلی تیر کشیدن قلب، موارد خاصی وجود دارد که میتوانند به ما کمک کنند، مانند: محل دقیق درد، شدت درد و وجود علائم دیگر.
اگر در قفسه سینه خود دچار درد ناگهانی شدهاید که این درد: باید خیلی سریع با اورژانس تماس بگیرید.
دلایل تیر کشیدن قلب
تیر کشیدن قلب، همیشه آنقدر که فکر میکنید، خطرناک نیست. تحقیقی که در سال ۲۰۱۶ در مجله انجمن پزشکی آمریکا (JAMA) منتشر شد، نشان داد که فقط ۶٪ از افرادی که به علت تیر کشیدن قلب و درد قفسه سینه، به اورژانس مراجعه میکنند، یک مشکل جدی دارند. اما در هر صورت، شما نباید تیر کشیدن قلب را نادیده بگیرید زیرا ممکن است نشانه یک عارضه جدی باشد.
بیماری عروق کرونر
بیماری عروق کرونر، دردی در قفسه سینه ایجاد میکند که به آن، آنژین گفته میشود. معمولاً در آنژین صدری، درد قفسه سینه، همراه با سنگینی، و فشار احساس میشود، نه به شکل یک تیر کشیدن ناگهانی.
درمان
درمان بیماری عروق کرونر با روش آنژیوپلاستی کرونری (PCI) انجام میشود که به آن آنژیوپلاستی کرونری از راه پوست (PTCA) یا آنژیوپلاستی با بالون نیز گفته میشود.
قبل از آنژیوپلاستی، آنژیوگرافی کرونر (نوعی عکسبرداری اشعه ایکس که برای بررسی رگهای خونی به کار میرود) انجام میشود تا مشخص شود که آیا این درمان برای شما مناسب است یا خیر. در موارد شدید بیماری عروق کرونر، بیمار، نیاز به جراحی بای پس قلب دارد.
سکته قلبی
با قطع شدن شدید و یا کامل خونرسانی به عضله قلب، سکته قلبی رخ میدهد. سکته قلبی (حمله قلبی)، باعث ایجاد یک درد نامشخص، همراه با فشار شدید در قفسه سینه میشود. این درد، ممکن است در مرکز قفسه سینه و یا فقط در سمت چپ آن، احساس شود و احتمال دارد که به نواحی دیگر بدن نیز سرایت کند، مانند:
- بین کتفها
- بازوی چپ
- گردن
- فک
علائم دیگر سکته قلبی عبارتند از:
- احساس سنگینی یا فشار در قفسه سینه
- تعریق شدید
- حالت تهوع یا استفراغ ناگهانی
- احساس ترس
معمولاً، درد حمله قلبی، به طور ناگهانی رخ میدهد و تنها بیش از چند دقیقه، ادامه مییابد و ممکن است که برطرف شود و دوباره برگردد.
سکته قلبی یک مورد اورژانسی پزشکی است و اگر تصور میکنید که حمله قلبی برای خودتان و یا شخص دیگری، رخ داده است باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
حتی اگر قبلاً هیچ یک از علائم بیماری و مشکلات قلبی را نداشتهاید، باید به دنبال دریافت مراقبتهای پزشکی باشید. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) گاهی ممکن است سکته قلبی، اولین علامت بیماری قلبی باشد که یک فرد تجربه میکند.
درمان
نحوه درمان کردن سکته قلبی، بستگی به علت و شدت آن دارد. میتوان با مصرف دارو، از تشکیل لخته خون جلوگیری کرد، اما بعضی افراد، برای گشاد کردن شریان کرونر و یا تغییر مسیر جریان خون از عروق مسدود یا باریک شده، نیاز به عمل جراحی خواهند داشت.
پارگی آئورت
در این عارضه بسیار خطرناک، دیواره خارجی آئورت، که رگ اصلی قلب است، پاره میشود، که با احساس درد شدید، در قفسه سینه و پشت همراه است. علائم دیگر این عارضه، عبارتند از: تنگی نفس، سرگیجه و یا غش کردن، ضعیف شدن نبض و علائم سکته مغزی.
درد شدید ناشی از پارگی آئورت، کاهش نمییابد، و نمیتوانید آن را نادیده بگیرید و باید با اورژانس تماس بگیرید، (زیرا این مشکل، یک وضعیت اضطراری است.)
درمان
برای درمان پارگی آئورت، جراح، تا آنجایی که امکان دارد، بخشهای پاره شده در دیواره آئورت را برمیدارد تا از نشت خون به دیواره میانی و خارجی آئورت جلوگیری کند. و برای بازسازی آئورت، از یک لوله مصنوعی (پیوند) استفاده مینماید. اگر به دلیل پارگی آئورت، خون از دریچه آئورت نشت کند، لازم است که دریچه در همان زمان تعویض شود. دریچه جدید درون پیوند قرار میگیرد.
سوزش معده
اگر اسید معده، از داخل معده به مری برگردد، سوزشی در قفسه سینه احساس میشود که به آن سوزش معده یا سوزش سر دل گفته میشود. مری لولهای است که غذا را از دهان به معده منتقل میکند.
سوزش معده، معمولاً به صورت تیر کشیدن در مرکز قفسه سینه، احساس میشود و این درد، ممکن است به گردن نیز کشیده شود.
سوزش سر دل با علائم دیگری نیز همراه است مانند:
- احساس ناراحتی در معده
- مقداری از غذا به مری برگشت میکند.
- احساس سیری یا نفخ
- خروج گاز اضافی معده و آروغ زدن
- حس طعم ترشی در دهان، به خصوص پس از آروغ زدن
درمان
در مورد این نوع درد که گهگاه رخ میدهد، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. البته، سوزش معده ممکن است نشانه بیماری ریفلاکس معده (GERD) باشد. در افراد مبتلا به ریفلاکس معده، اسید معده به طور مکرر به مری وارد میشود و باعث ایجاد درد، ناراحتی و تحریک مکرر مری میگردد.
بعضی افراد، برای درمان سوزش معده، به مصرف داروهای تجویزی و یا بدون نسخه ( OTC) نیاز دارند. بعضی از این داروها عبارتند از:
- آنتی اسیدها
- مسدود کنندههای H2
- مهار کنندههای پمپ پروتون
- داروهایی برای کمک به خروج سریعتر غذا از معده
پریکاردیت
به التهاب غشای نازکی که اطراف قلب را پوشانده است و پریکاردیوم نام دارد، پریکاردیت گفته میشود.
عارضه پریکاردیت، درد ناگهانی و تیر کشندهای در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه ایجاد مینماید که در هنگام تنفس عمیق، شدیدتر میشود. این درد، زمانی که فرد دراز میکشد بدتر میشود، اما هنگامی که بیمار از جای خود بلند میشود و یا به جلو خم میشود بهتر میشود.
علائم دیگر پریکاردیت عبارتند از:
- احساس فشار در قفسه سینه
- تپش قلب
- مشکل در تنفس
- ضعف
- خستگی عمومی
- تب خفیف
- تورم در پاها یا شکم
درمان
برای تسکین درد پریکاردیت، پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی OTC مانند ایبوپروفن یا آسپرین را تجویز کند. اگر پریکاردیت، به علت باکتریها به وجود آمده باشد، پزشک مصرف چند دوره آنتی بیوتیک را نیز تجویز مینماید.
آنژین صدری
آنژین صدری، نوعی درد قفسه سینه است که ناشی از کاهش خون رسانی به قلب است. آنژین، خودش به تنهایی یک بیماری نیست، بلکه یکی از علائم مشکل قلبی است.
معمولاً آنژین، باعث درد و فشار در قفسه سینه میشود که ممکن است به قسمتهای دیگر بدن نیز سرایت کند مانند:
- پشت
- شانهها یا بازوها
- گردن
- فک
این نوع درد قفسه سینه، معمولا بعد از انجام فعالیتهای بدنی و یا استرس ایجاد میشود و چند دقیقه بعد از استراحت کردن، برطرف میشود.
علائم دیگر آنژین صدری عبارتند از:
- درد در قسمت پایین قفسه سینه یا شکم
- حالت تهوع
- تنگی نفس
- خستگی
علائم آنژین خیلی شبیه علائم سکته قلبی است. اگر درد قفسه سینه ناشی از آنژین را تجربه کردید باید به پزشک مراجعه نمایید تا تشخیص دهد که آیا نیاز به درمان اورژانسی دارید یا خیر.
درمان
پزشک برای درمان آنژین، داروی نیتروگلیسیرین را برای کاهش علائم یک دوره آنژین تجویز میکند. اگر مصرف دوز اولیه این دارو، پس از ۵ دقیقه مؤثر نبود، بیمار باید دوز دوم دارو را مصرف کند. اگر دوز دوم نیز بعد از ۵ دقیقه، درد را برطرف نکرد، فرد باید با اورژانس تماس بگیرد، زیرا ممکن است دچار حمله قلبی شده باشد.
پزشک، داروهای خاصی را برای به جلوگیری از حملات بعدی آنژین و همچنین حمله قلبی و سکته تجویز میکند. این داروها عبارتند از:
- مسدودکنندههای بتا برای آهسته کردن شدت ضربان قلب
- مسدود کنندههای کانال کلسیم برای افزایش خون رسانی به قلب
- آسپرین با دوز پایین برای جلوگیری از لخته شدن خون
- استاتینها برای کاهش سطح کلسترول
- مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) برای کاهش فشار خون
سندرم تیر کشیدن قلب
سندرم تیر کشیدن قلب (PCS) یک عارضه بی خطر است که بیشتر در کودکان و نوجوانان رخ میدهد و باعث ایجاد درد شدید و کوتاه مدتی در سمت چپ قفسه سینه میگردد. این درد، در هنگام نفس کشیدن، شدیدتر میشود و معمولاً زمانی که فرد در حال استراحت است و یا وضعیت بدن خود را تغییر میدهد، بروز میکند. تیر کشیدن قلب فقط چند ثانیه و یا چند دقیقه طول میکشد و بعد از این که رفع شد، هیچ علائمی در بیمار به جا نمیگذارد.
علت تیر کشیدن قلب، هنوز نامعلوم است؛ با این وجود، متخصصان تصور میکنند که این عارضه به دلیل اسپاسم عضلاتی که بین دندهها قرار دارند رخ میدهد. به این معنا که اسپاسم این عضلات، به اعصاب مجاور خود فشار وارد کرده و باعث ایجاد درد میشوند.
درمان
تیر کشیدن قلب، معمولاً نیازی به درمان ندارد و سلامتی فرد را به خطر نمیاندازد.
حمله اضطرابی
حمله اضطرابی یا پانیک، احساس ترس شدید و ناگهانی است که ممکن است یک اتفاق غیر منتظره و استرس زا باعث ایجاد آن شود.
حمله پانیک معمولا تعدادی از علائم زیر را به همراه دارد.
- درد یا احساس ناراحتی در قفسه سینه
- تپش قلب شدید
- احساس خفگی
- احساس تنگی نفس
- احساس گرما یا سردی غیرعادی
- تعریق شدید
- لرزیدن
- احساس بی حسی یا گزگز
- احساس سرگیجه یا سبکی سر
- ناراحتی معده
- حالت تهوع
- احساس ترس
- ترس از دست دادن کنترل بدن
- ترس از مردن
علائم حملات اضطرابی خیلی سریع ظاهر میشوند و در عرض چند دقیقه، شدت میگیرند.
درمان
رعایت نکات زیر، به بیمار کمک میکند که در هنگام بروز حمله اضطرابی، آرامش خود را حفظ نماید:
- در برابر حمله پانیک مقاومت نکنید.
- توجه داشته باشید که این حملات، گذرا هستند.
- به یاد داشته باشید که حمله پانیک خطرناک نیست.
- نفس عمیق و آهسته بکشید.
- تصاویر مثبت، خوشایند و آرامش بخش را تجسم کنید.
کشیدگیها و شکستگیها
احساس شدید تیر کشیدن قلب، ممکن است نشانه کشیدگی عضلات قفسه سینه و یا شکستگی دندهها باشد. وارد شدن هر نوع آسیبی به عضلات و استخوانهای قفسه سینه میتواند باعث ایجاد درد ناگهانی و تیر کشیدن در ناحیه آسیبدیده شود.
علل احتمالی آسیب رسیدن به قفسه سینه عبارتند از:
- بلند کردن نادرست وزنه یا سایر اجسام سنگین
- انجام یک تمرین ورزشی شدید برای قفسه سینه
- حوادث
درمان
درمان کشیدگی عضلات قفسه سینه، مانند درمان کشیدگی عضلات دیگر، شامل استراحت، یخ گذاشتن، فشرده سازی و بالا نگه داشتن ناحیه آسیب دیده است. اگر دنده شکسته و یا کبود شده باشد، معمولاً خود به خود بعد از ۳ تا ۶ هفته بهبود پیدا میکند. در این مدت، بیمار میتواند برای کاهش درد، مسکنهای بدون نسخه مصرف کند.
پلوریت
به تحریک شدن و یا التهاب پوشش داخلی ریهها و قفسه سینه، پلوریت یا پلورسی گفته میشود. پلوریت باعث بروز تیر کشیدن و درد کوتاه مدت قفسه سینه در هنگام حرکات زیر میشود:
- نفس كشيدن
- سرفه کردن
- عطسه کردن
پلوریت ممکن است به علت موارد زیر رخ دهد:
- عفونتهای باکتریایی یا ویروسی
- روماتیسم مفصلی
- مسدود شدن شریان در ریهها
- تحلیل رفتن ریه
- بزرگ شدن یک ضایعه در حفره پلور بین ریهها
درمان
نحوه درمان پلوریت، به علت اصلی بروز آن، بستگی دارد. گزینههای درمانی پلوریت عبارتند از:
- مصرف آنتی بیوتیک برای درمان عامل باکتریایی
- انجام جراحی برای برداشتن ریه تحلیل رفته و یا ضایعات موجود در حفره پلور
- مصرف داروهایی برای جلوگیری از بزرگتر شدن لختههای خون موجود و جلوگیری از تشکیل لختههای جدید
آمبولی ریه
احساس درد شدید در قفسه سینه ممکن است به علت آمبولی ریه، یعنی ایجاد لخته خون در ریهها باشد. علاوهبر درد، آمبولی ریه با علائم دیگری مانند تنگی نفس، رنگ پریدگی پوست، ضربان شدید قلب و سرفه نیز همراه است.
درمان
اصلیترین روش درمان آمبولی ریه، استفاده از داروی ضد انعقاد است. مصرف این دارو، با ایجاد تغییرات شیمیایی در خون، باعث میشود که خون به راحتی لخته نشود. این دارو از بزرگتر شدن لخته خون موجود جلوگیری میکند تا بدن شما بتواند به تدریج آن را جذب کند. همچنین خطر تشکیل لختههای بیشتر را نیز کاهش میدهد.
علل دیگر
تیر کشیدن قلب ممکن است به علل دیگر نیز رخ دهد مانند:
- اضطراب یا استرس
- سیگار کشیدن
- افسردگی
چه موقع به دکتر مراجعه کنم؟
اگر قلب شما تیر کشید، و علائم زیر را در خود مشاهده کردید در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید:
- درد قفسه سینه که مدام میآید و میرود.
- دردی که خیلی زود بر طرف میشود اما باعث نگرانی شما شده است.
- اگر خون سرفه میکنید یا در خلط شما خون وجود دارد.
- اگر سرفههای شما بیش از ۳ هفته ادامه پیدا کرده است.
- اگر باردار هستید
- در صورتی که سیستم ایمنی شما در اثر ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت یا سرطان ضعیف شده است.
- حملات جدید
- تپش قلب شدید
- احساس سوزش سر دل، که با مراقبت بهتر نشود.
آیا پیشگیری از تیرکشیدن قلب امکان پذیر است؟
همیشه نمیتوان از تمام علل تیر کشیدن قلب، پیشگیری کرد، با این وجود، میتوان با انجام اقدامات زیر، خطر بروز تیر کشیدن قلب به دلیل بیماریهای قلبی را کاهش داد.
- ترک سیگار
- انجام یک برنامه ورزشی منظم
- داشتن یک رژیم غذایی متعادل و متنوع
- داشتن وزن مناسب
- کنترل فشار خون و کلسترول
- مدیریت بیماریهای زمینهای
سوالات متداول
آیا تیر کشیدن قلب طبیعی است؟
خیر، تیر کشیدن قلب، یک امر طبیعی نیست، و در صورت بروز این نوع درد، باید به پزشک مراجعه کنید.
چه مدت طول میکشد تا احساس تیر کشیدن قلب رفع شود؟
مدتی که احساس تیر کشیدن قلب، ادامه پیدا میکند، به علت بروز آن بستگی دارد. در بعضی مواقع این درد، خیلی زود رفع میشود؛ اما در مواردی مانند سکته قلبی، درد، بیشتر ادامه مییابد. پس از یک حمله قلبی ممکن است چندین ماه طول بکشد تا بهبود پیدا کنید و مهم است که صبور باشید.
چرا قلب من هنگام بارداری تیر میکشد؟
علت تیر کشیدن قلب در بارداری، معمولاً سوزش سر دل و یا فشار است، زیرا رحم در حال رشد بوده و به اندامهای حفره قفسه سینه فشار وارد میکند.
ادامه یافتن تیر کشیدن قلب در چه مدت زمانی غیر طبیعی است؟
اگر بیش از ۵ دقیقه طول بکشد، غیر طبیعی است، و باید به دنبال دریافت مراقبتهای پزشکی باشید.
چه زمانی میتوان تیر کشیدن قلب را نادیده گرفت؟
هرگز نباید تیر کشیدن و یا درد قفسه سینه را نادیده بگیرید، حتی اگر بیاهمیت به نظر برسد. شما باید این موارد را با پزشک خود در میان بگذارید تا تعیین کند که برای تشخیص علت تیر کشیدن قلب، به چه آزمایشاتی نیاز دارید.
تیر کشیدن قلب چه حسی دارد؟
تیر کشیدن قلب، به صورتهای مختلفی احساس میشود، از یک درد شدید تیر کشنده تا یک درد مبهم، گاهی اوقات نیز، درد قفسه سینه، با احساس خرد شدن یا سوزش همراه است.
آیا افرادی که مواد مخدر مصرف میکنند و یا در حال ترک هستند دچار تیر کشیدن قلب میشوند؟
بله ممکن است عوارض ناشی از مصرف مواد یا ترک آن باعث تیر کشیدن قلب شود.
تیر کشیدن قلب هنگام ورزش نشانه چیست؟
تیر کشیدن قلب در هنگام ورزش ممکن است ناشی از شرایطی مانند کشیدگی عضلات قفسه سینه و یا التهاب دیواره قفسه سینه باشد. با این وجود، لازم است که یک پزشک متخصص، شما را معاینه کرده و با بررسی علائم موجود، علت درد شما را تشخیص داده و روش درمان مناسب را تعیین نماید.